Ataşamentul emoţional faţă de afacere vs Puterea visului tău

Ataşamentul emoţional faţă de afacere vs Puterea visului tău

Citește ultimul articol scris de un expert contabil inspirat!😳

    Pe o scară de la 1 la 10 cât de mult eşti ataşat emoţional de afacerea ta?
Nu ai înţeles întrebarea? Este în regulă și mie mi se pare ciudată la prima vedere.
Hai să te ajut să o înţelegi, chiar să vedem relevanţa răspunsului la întrebare!

   Cu căteva zile în urmă, am văzut un episod din emisiunea Imperiul Leilor de la PROTV, emisiune la care a participat o antreprenoare interesanta. O tipă mișto, foarte bine pregătită, organizată cu planul de afacere și dornică să ia banii Leilor.
Cu ce se ocupa doamna? Vindea lumânări din ingrediente naturale şi, susţinea ea, cu parfumuri care nu dăunează corpului. Dorea să ducă afacerea la nivel internaţional.

   A început prezentarea business-ului într-o formă interesantă care stârnea emoţie și pasiune pentru domeniu.
Afacerea şi produsele erau foarte faine, doar că leii au început să ridice problema diferenţierii în piaţă. (au mirosit ei ceva 😁)
Aproape că au început să o agaseze, au pus cu tot felul de întrebări şi obiecţii la modelul de business.
Pe cât de interesante păreau produsele și ideea de a transmite emoţie şi senzaţia de relaxare, pe atât de călcat în picioare a început să devină visul antreprenoarei, încât a început să plângă.

   În momentul în care am văzut lacrimile în ochi am avut o revelaţie.
Doamna credea atât de mult în visul ei şi iubea atât de mult ce făcea, încât, încolţită de leii din emisiune, parea a fi rănită.
Nașpa senzația, nu? Visul tău de o viață să fie încalcat in fața camerelor din partea unor lei care au facut mai mult decât faci tu în prezent? 

Tu cum ai fi reacționat?

   Salutare sunt Mihai Maierean – Expert Contabil, Manager  & Trainer Financiar la Start4Business.
   Rolul meu în firmele în care sunt implicat (Start4Business.ro, iConta24.com) cât și în ale clienților noștri este să ajut antreprenorii prin sisteme financiare scalabile, eficientizarea costurile și strategii de optimizare financiară să scaleze afacerea și să scoate profit!

Detalii despre mine și cadoul meu în valoare de 200 euro, îți povestesc mai încolo !  
https://www.start4business.ro/staff/mihai-maierean/

   Pentru a întelege mai bine mesajul meu de astăzi, vreau să-ți mai dau un exemplu, care provine dintr-o şedinţa de consultanţă cu unul din clienții mei de training, care dorea să se diferenţieze în piaţă dar nu găsea soluţii prin care să facă asta.
Discutând cu el, am identificat, de fapt, că toată problema era într-un blocaj emoţional faţă de afacerea lui.
Punea atât de mult suflet în ceea ce face încât nu a găsit atitudinea fermă de a scoate în faţă valoarea serviciilor şi beneficiile atăt de puternice oferite clienților săi. Şi toate astea dintr-un ataşamentul emoţional față de afacerea lui, un blocaj care practic îl ţine pe loc să vadă mai departe.

Am conștientizat și mai mult: Totul este despre mentalitate (mindset)

   Ok şi cu ce ne ajută? Păi hai să vedem:
   1. Ai grijă la ataşamentul emoţional faţă de afacerea ta.
Ştiu că pui pasiune, ştiu că poate îţi pui şi sufletul în tot ceea ce faci.
Dar ai nevoie şi de parte realistă. Pentru că, la fel ca în exemplul antreprenoarei de mai sus, s-ar putea să vină cineva cu o perspectivă din exterior care să te “aducă la realitate” iar şocul emoţional să fie destul de considerabil.
   Ce poţi să faci?
   Ori te controlezi emoţional în legătură cu afacerea ta, ori iei un partener sau un consultant, care să te ţină cu picioarele pe pământ.

De asemenea, nu uita: O afacere o faci pentru exit, adică pentru a ieşi din ea când va funcţiona fără tine sau pentru a o vinde! Deci, ATENȚIE că va veni momentul când va trebui să te desparţi de ea.

   2. Nimeni, dar NIMENI nu are voie să îţi calce visul în picioare!

   Antreprenoarea de mai sus a început să plângă când a fost încolţită de leii din emisiunea Imperiul Leilor… și poate pe bună dreptate, au avut nişte obiecţii realiste. Dar să nu te umflă plânsul când cineva îţi atacă visul. Iei sugestiile, obiecţiile, criticile cu tine, te duci în baie şi îi dai drumul când nu te vede nimeni.
Dar în faţa oricui, visul tău are o rezistenţă, un scut de apărare mai ceva ca un pluton de comandă de război.
De ce? De aroganţă, de putere şi de spirit războinic şi de a înfrunta!

   În locul doamnei de mai sus poate și eu aş fi ripostat la lei: ”Nu îmi trebuie mărunţişul vostru de câteva sute de mii de euro, eu am să reuşesc şi singură şi mai stăm de vorbă peste 5 ani!” 
Şi de aici, sper că înţelegi diferenţa dintre ataşamentul emoţional faţă de afacere şi puterea visului tău.

   3. Importanţa unui consultant de business care vede dintr-o perspectivă exterioră, obiectivă şi care te poate debloca din ataşamentul emoţional.
Am văzut cum clientul descris mai sus, discutând cu mine, a realizat că toată problema lui este în blocajul lui emoţional şi că ”doar un ochi” din exterior îl poate ajuta să vadă perspectiva obiectivă, să construiască diferenţierea pe piaţă şi să se poată pune în valoare la adevăratul potenţial al serviciului/produsului către client.
   La fel ca în imaginea de jos, dacă eşti prea conectat în afacerea ta, soluţiile s-ar putea să le găseşti din exteriorul afacerii tale. Doar să găseşti acea persoană care să aibă capacitatea să intre suficient de agil în interiorul afacerii tale, să înţeleagă şi să te scoată de acolo cu soluţii.

 

 În concluzie, dragă Antrenorule, fără energie, fără emoţie nu poţi nu te poți misca, doar că, ai grijă să nu ajungi sclavul emoțiilor.
Ai grijă de afacerea ta, dar nu uita de tine și familia ta.

PS: Te invit la o sedință CADOU să discutăm de afacerea ta, despre căt de realistă este visul tău în cifre!
Ți-am zis că expertiza mea este să văd cifrele precum nimeni altcineva?!

Inspiraţie, Mihai M. 

”O cifră pe care nu o cunoşti,nu o poţi schimba, ÎN BINE.”

Lasa un Comentariu