Ce să alegi, firma de contabilitate sau contabil intern?

Ce este mai bine să alegi, firma de conta sau contabil intern?

Bună! Sunt Mihai şi prin acest articol  vreau să te ajut să vezi un pic mai clar importanţa procesului de contabilitate în firma ta, astfel încât  să te ajute în evoluţia afacerii tale.

Când suntem la început cu firma suntem un fel de “Eu centrez, eu dau cu capul”. Nu avem buget sau este prea mic pentru a putea angaja oameni şi să delegăm activităţile din pilonii cheie ai afacerii noastre.

Apoi, pe măsura ce afacerea creşte, prindem curaj să angajam şi pas cu pas se contureaza organigrama firmei. Dar în aceasta organigramă se acoperă acele activităţi “core business” sau mai concret, activităţile fără de care firma nu ar putea supravieţui.

De ce? Pentru că restul activităţilor nu le considerăm importante sau considerăm că e mai ieftin să  le facem noi în calitate de proprietar/manager al afacerii.

Dar, exista un DAR!! Oare este mai ieftin?

Un client m-a întrebat în cadrul unei şedinţe de consultanţă CONTAprenor (curs de contabilitate pe limbaj antreprenorial): Ce să  aleg între o firmă de contabilitate şi un contabil angajat în firma?

Importanţa contabilităţii a devenit în ultima vreme mai conştientizată, deoarece are un rol concret şi important: să  iţi ştii cifrele pentru a le putea creşte. Nimic mai simplu de atât!!

Ce crezi ca i-am răspuns clientului? Păi una dintre cele 2 variante, nu? Ce poate fi mai simplu de atât? Aşa se astepta şi el. Dar lucrurile nu stau chiar aşa.

L-am întrebat pe client şi te întreb şi pe tine:

  • Care sunt aşteptările de la procesul de contabilitate?
  • Ce indicatori evaluezi, urmărind cifrele afacerii tale?
  • Cât de complexă este afacerea ta?
  • Cât de mare trebuie să fie controlul pe cifrele afacerii?
  • Care este bugetul alocat pentru activitatea de contabilitate?
  • Care sunt acele etape (şi câte sunt)  din fluxul de contabilitate care sunt specifice firmei tale şi care poate nu se mai regăsesc în alte firme din acelaşi domeniu?

Toate aceste întrebări ar trebui să  le luăm în calcul atunci când ne construim procesul de contabilitate în firma noastră.

O firmă de contabilitate poate să  faca faţă până la un anumit nivel în care fluxul financiar nu este foarte transpus în proceduri specifice firmei.

De la acel nivel în sus, o firma de contabilitate nu mai poate deţine controlul şi e nevoie de o persoana care să  poata respecta tot fluxul.

Aşadar, când doreşti să acoperi pilonul de management financiar, gândeşte-te în viziune cum doreşti să îl construieşti etapizat astfel încât, acest pilon să  te ajute la evoluţia afacerii nu doar să  bifezi şi costul de contabilitate pentru ca aşa te obligă legea.

O cifră pe care nu o cunoşti, nu o poţi schimba, ÎN BINE.

Trainer, Expert Contabil Mihai Maierean

P.S. Daca ţi-am stârnit interesul, te invit  să ne vizitezi pe site: https://www.start4business.ro/ sau pe pagina de facebook, unde poţi primi mult mai multă informaţie care te poate inspira şi ajuta în dezvoltarea afacerii tale!

şi încă un lucru: în luna Decembrie, ai REDUCERE 50% la orice training achizitionat! Sper să  mai prinzi loc, pentru ca sunt locuri limitate! Succes! https://fb.watch/2h44aFCWqg/Lasa un Comentariu