Cum să evoluezi accelerat in 2022

Formula evoluției rapide

În rândurile care urmează vei găsi câteva sfaturi legate de dezvoltarea personală, câteva surse de inspirație pentru antreprenori și câțiva pași pe care ar trebui să îi urmezi pentru a ajunge acolo unde îți dorești.

De cele mai multe ori credem că oamenii au ajuns pe culmile succesului peste noapte și că viața le-a oferit toate lucrurile de care au avut nevoie, fără ca aceștia să muncească pentru ele.

Unele persoane se bazează pe miracole, dar așteptările prea mari îi pot dezamăgi. Dacă țelul unei persoane este să se dezvolte pe plan personal, în primul rând, pentru a fi și un antreprenor de succes, acesta trebuie să fie atent la câteva lucruri și să își facă un plan cu pași mici, dar bine stabiliți. În al doilea rând, acei pași trebuie urmați cu sfințenie pentru a avea o evoluție sigură.

Observăm că Internetul este plin de cursuri și școli dedicate antreprenorilor, însă toate par că se contrazic. Cu greu ne putem alege un curs de care să ne ținem și pe parcurs vedem că informațiile nu ne sunt de folos. Pierdem, astfel, zeci de ani la școală și o mulțime de bani pe materialele de dezvoltare personală, iar în final ne întrebăm: „și cum aplic acum tot ce am învățat la școală în viața mea personală?”

Ei bine, acele lucruri pe care le-ai acumulat de-a lungul anilor de studiu nu au fost bine structurate, iar mentorii tăi nu te-au învățat, poate, cum să îți faci un plan de dezvoltare personală. Poate te-ai bazat pe acumularea de cunoștințe și ai trecut cu vederea planurile tale pe termen scurt, mediu și lung. Dacă te regăsești în aceste idei, te invit să meditezi asupra unor chestiuni care te pot ajuta să obții rezultatele dorite.

 1. Care este domeniul pe care ai vrea să îl dezvolți? Ce îți lipseste în viața ta? Fie că vorbim de carieră, relații, bani, dezvoltare personală, timp liber sau spiritualitate, ar fi bine să te gândești la acel lucru pe care ar trebui să îl dezvolți în viitorul apropiat. Dacă sunt mai multe domenii, ar fi bine să le iei pe rând, ca să nu existe confuzie și ca să dai ce ai mai bun pentru fiecare.
 2. Ai stabilit care sunt obiectivele tale pe termen scurt, mediu și lung? Dacă nu te-ai gândit la vrei să te faci când vei fi „mare”, gândește-te la pasiunile tale și cum ai vrea să le explorezi în viitor. Un simplu search pe Internet îți poate oferi o mulțime de exemple de cariere pe care ai putea să le urmezi.
 3. Care este topul abilităților pe care le ai? Fă o listă cu lucrurile pe care le stăpânești sau pe care ai vrea să le explorezi și, în final, alege 3 abilități care te-ar ajuta să te dezvolți. Explorează-le și studiază-le până când vezi că le stăpânești. La fel fă și cu restul aptitudinilor treptat.
 4. Ai o listă de cărți din domeniul pe care ți l-ai ales? Începe prin a face un top al celor mai recomandate cărți din domeniul pe care ai ales să îl dezvolți. Treptat, treci prin fiecare dintre ele și ia notițe ca să treci prin ele atunci când ai întrebări. Cu cât studiezi o idee mai des, cu atât o memorezi mai repede.
 5. Ai un mentor? Ai o persoană care te inspiră în viața de zi cu zi? Când ești într-o dilemă, ai putea răspunde la întrebarea: „ce ar face X (numele persoanei) în situația asta?” Dacă ai un nume, vezi ce a făcut persoana respectivă în viața ei și vezi cum poți „fura” din experiența ei de viață sau, mai bine, vezi dacă te poate ghida în mod direct.
 6. Ai putea contribui la dezvoltarea unei altei persoane? Te consideri un model? În momentul în care simți că poți transmite cuiva cunoștințele pe care le-ai acumulat tu de-a lungul vieții și vezi că persoana respectivă evoluează în viața personală sau în carieră, atunci este momentul în care conștientizezi că tu personal ai evoluat.
 7. Cât timp dedici studiului? Consistența și perseverența te ajută să treci de la o etapă la alta. Cele mai importante abilități pe care vrei să le explorezi se dezvoltă în cel puțin 3 luni, iar ca asta să se întâmple, trebuie să aloci câteva ore de studiu intens pe zi sau pe săptămână, în funcție de programul tău și de stilul tău de învățare. Rezultatele apar cu siguranță după luni întregi de muncă și de concentrare.

Astfel, iată formula mea pentru o evoluție accelerată:

 • 10 % Contribuție – ajută pe cineva să dobîndească mai mulți bani și oferă cuiva sfaturi despre cum să caute informații despre antreprenoriat, marketing, vanari, bani și despre cum să îi gestioneze. Uneori explicația dată altcuiva te va ajuta pe tine să înțelegi mai bine lucrurile.
 • 10 % Studiază – rezervă câteva minute pe zi pentru a citi cărți, articole, lucrări din domeniul financiar și de business.
 • 10% Inspirație – caută un mentor sau un trainer care să îți ghideze primii pași din lumea antreprenoriatului. Poți căuta materiale sau videouri cu explicațiile acestuia.
 • 70 % Acțiune – fă-ți curaj și aplică ce i-ai învățat tu pe alții, dar și ce ai învățat tu personal pe parcus.

10% + 10% + 10% + 70% = Evoluție 100%

* % procentele sunt raportate la perioada de timp o zi pănă la 6 luni, ajustabile conform programului tău de lucru si planului de dezvoltare personală.

            Mai jos v-am selectat niște materiale care v-ar putea inspira, dar acestea se pot personaliza în funcție de nevoile fiecăruia. Haideți să vedem recomandările!

📚 DESCARCA Lista carti recomandate despre obiective si performanta personala.

📚 DESCARCA Lista carti recomandate despre leadership și relatii.

            Acestea sunt unele dintre obiceiurile care separă antreprenorii și oamenii de succes de cei care așteaptă să li se întâmple miracole. Una este să spunem „vrem mai mult”, „vrem să ne dezvoltăm” și alta este să ne facem un plan să ne concentrăm atenția și efortul asupra lui.

final, nu uita că ești om, deoarece acest lucru te poate face uneori să te pierzi în mrejele perfecționismului. Permite-ți să cazi, permite-ți să te ridici și să încerci din nou. Stabilește câteva obiective mici sau câțiva pași mici care te vor ajuta să îți îndeplinești scopul.

Recomandarea mea este să te gândești până și la ce „note” ai da tu muncii tale și ce recompense ți-ai da atunci când atingi un obiectiv. Nu uita că pașii mici sunt mult mai siguri decât un salt mare în gol. Pasiunile ne dictează prioritățile, iar prioritățile sunt cele care dau contur vieții noastre.

Una este să spunem „vrem mai mult”, „vrem să ne dezvoltăm” și alta este să ne facem un plan să ne concentrăm atenția și efortul asupra lui. Decizia este în fiecare dintre noi. Eu zic să trecem la treabă!

Pentru succese care sa dureze alege Start4Business.ro

Master Trainer – Sebastian BALA

P.S. Daca ţi-am stârnit interesul, te invit să vizitezi SMARTAgenda.

Lasa un Comentariu