📝Cum să gestionăm eficient conflictele în cadrul unei firme?

Etapele concrete ale gestionări eficiente a conflictelor în firme si companii.

Într-o lume a afacerilor in care conflictele sunt inevitabile, dar gestionarea lor eficientă poate transforma o situație tensionată într-o oportunitate de creștere și îmbunătățire.
De la lipsa de comunicare la discrepanțele de evaluare a performanței sau chiar schimbările inevitabile în cadrul firmei, există numeroase motive care pot declanșa conflicte.

În același timp, este important să recunoaștem că nu toate conflictele sunt dăunătoare. Uneori, acestea pot conduce la inovație sau la stabilirea unor proceduri mai eficiente.

În primul rând, în cadrul unei firme există numeroase conflicte care pot apărea, fie având diferite cauze.
Deci, primul lucru este să identificăm conflictul sau conflictele și să aflăm cauza sau cauzele reale pentru a le putea rezolva.

În al doilea rând, este important să te gândești dacă este vorba despre un conflict care împiedică progresul sau, dimpotrivă, despre unul care poate duce la inovații și îmbunătățiri. Nu toate conflictele sunt „negative”; există situații în care un conflict poate conduce la stabilirea unor noi proceduri sau la descoperirea unor modalități mai eficiente de a face lucrurile.

În al treilea rând, este esențial să recunoaștem că există conflicte generale, care se repetă, și conflicte ocazionale. Conflictele care apar frecvent pot fi adesea soluționate prin stabilirea unei proceduri. Există deja mai multe conflicte și cauze cunoscute, precum și conflicte care sunt circumstanțiale.
Nu putem opri apariția acestor conflicte sau a problemelor, deoarece acestea vor apărea întotdeauna.
Tot ceea ce putem face este să devenim mai eficienți în soluționarea lor.

Iată câteva exemple de conflicte și cauze generale:
1. Conflicte ce apar din lipsa de comunicare sau deficiențe de comunicare 🗣
2. Diferențe între așteptări și acțiuni atât ale angajaților cât și ale managerilor 🤝
3. Conflicte apărute din lipsa de asumare a rolurilor și responsabilităților 📝
4. Conflicte din diferențele de personalitate 😡
5. Conflicte din discrepanțele de evaluare a performanței angajaților vs. recompensele solicitate 📊
6. Conflicte din alocarea resurselor: buget, timp, spațiu de lucru 💼
7. Conflicte de interese ale managementului vs. interesul angajatului 💔
8. Conflicte legate de standardele etice sau valorile firmei 💡
9. Conflicte apărute din schimbările inevitabile în cadrul firmei și influențele din exterior 🌍
10. Conflicte provenite din diferențele în priorități, obiective sau modul de abordare între diferitele departamente ale firmei 📈
11. Conflicte provenite din lipsa echilibrului între viața profesională și cea personală ⚖️

Un aspect relevant pentru tine ca lider este să abordezi conflictele într-un mod constructiv și să cauți soluții, nu vinovați.

Promovarea colaborării și armoniei în cadrul firmei reprezintă cheia pentru o echipă eficientă și motivată.


Ca lider, poți utiliza următoarele etape pentru a gestiona conflictul în mod eficient.

Acestea fac diferența între un lider eficient și unul care nu este competitiv:
1. Identificarea conflictului: Începe prin a identifica conflictul și înțelege cu exactitate natura sa. Ascultă cu atenție părțile implicate și investighează cauzele care stau la baza acestuia.
2. Stabilirea unui cadru de discuție: Creează un mediu sigur și deschis în care părțile implicate să poată exprima liber preocupările și punctele de vedere. Asigură-te că discuția este privată și că fiecare persoană se simte în siguranță pentru a vorbi. Apoi, încurajează întâlnirea față în față a celor implicați.
3. Ascultarea activă și empatia: Ascultă cu atenție părțile implicate, fără a întrerupe, și încurajează empatia reciprocă. Arată că înțelegi perspectivele lor și că le iei în serios preocupările.
4. Clarificarea problemelor: Rezumă punctele de vedere ale fiecărei părți pentru a clarifica înțelegerea comună a conflictului. Identifică punctele comune și diferențele și ajută la definirea problemelor cheie.
5. Generarea de soluții, nu probleme: Încurajează părțile implicate să vină cu idei și propuneri pentru rezolvarea conflictului. Poți folosi tehnici precum brainstorming-ul sau poți cere fiecărei părți să vină cu cel puțin două soluții pentru fiecare problemă pusă pe masă.
6. Compromisul: Îndrumă părțile să negocieze și să identifice soluții acceptabile pentru toți. Încurajează cooperarea pentru a găsi un compromis echitabil.
7. Implementarea soluției: Odată ce s-a ajuns la un acord, asigură-te că soluția este pusă în aplicare și stabilește măsuri clare pentru urmărirea progresului și prevenirea recidivelor.
8. Încurajarea dezvoltării individuale și în echipă:
Pentru a ști cum să gestioneze un conflict, oamenii din firma ta trebuie să aibă următoarele:
• Mindset orientat către soluții și nu către probleme
• Dorința de dezvoltare personală continuă
• Acces la programe de dezvoltare în echipă
• O atitudine proactivă

Folosește experiența conflictului pentru a promova o mai bună înțelegere și colaborare în echipă. Oferirea de feedback și suport sub forma de training și discuții individuale pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și rezolvare a conflictelor poate consolida relațiile și coeziunea echipei.

Pana la urma, datoria ta ca lider este să creezi un mediu de creștere în care să pui la dispoziție resursele necesare pentru evoluția oamenilor, a echipei și a firmei, iar conflictele fac parte din această creștere.

PS: te rog sa lasi un comentariu daca acest articol te-a ajutat ! Cu deosebit respect pentru leaderul din tine, Sebastian Bala.

Conduci o firma sau o echipa si vrei sa gestionezi mai eficient conflictele?

Rezerva o sesiune CADOU cu unul din trainerii certificati Start4Business pentru a gasi solutii la provocarile tale!Lasa un Comentariu