Cum sa-ti alegi furnizorii

În articolul de mai jos, te voi ghida prin procesul de alegere a furnizorului potrivit pentru afacerea ta.

Indiferent dacă este vorba despre servicii sau produse, de la curier, telefonie mobilă și internet până la materii prime, este esențial să faci alegeri informate pentru a asigura succesul afacerii tale.

Sunt Sebastian BALA, trainer si antreprenor, iar astazi sunt încântat să împărtășesc cu tine câteva sfaturi și strategii pentru a face tranzacții mai bune și mai profitabile. Să începem!


Furnizor Nou: 6 Strategii pentru alegeri avizate

Indiferent dacă îți schimbi telefonul, achiziționezi o mașină nouă sau te orientezi către un service nou, interacțiunea cu furnizorii este inevitabilă. Dar cum te asiguri că faci alegeri înțelepte?

 1. Informații Despre Furnizor: Înainte de a colabora, cercetează persoana sau firma în cauză. Un singur click poate dezvălui detalii importante precum cifra de afaceri, numărul de angajați sau parteneriatele anterioare.
 2. Detalii Despre Produs/Serviciu: Fii meticulos în documentarea despre produsul sau serviciul dorit. Asigură-te că acesta îți îndeplinește nevoile sau rezolvă problema pe care o ai.
 3. Preț și Negociere: Informează-te despre prețul standard și posibilitățile de negociere. Orice tranzacție poate fi supusă negocierii, dar pentru a obține cele mai bune condiții, trebuie să cunoști în detaliu și condițiile de plată acceptate.
 4. Condiții de Garanție și Retur: Verifică cu atenție condițiile de garanție și retur. Furnizorul trebuie să își asume responsabilitatea pentru calitatea produsului sau serviciului furnizat.
 5. Condiții de Livrare și Plată: Înainte de a efectua achiziția, clarifică termenii de livrare, condițiile de plată și termenele asociate. Optează pentru livrare imediată și termene de plată care să fie echilibrate și să faciliteze buna desfășurare a afacerii.
 6. Respectarea Standardului de Calitate: Asigură-te că furnizorul poate respecta standardele tale de calitate. Orice abatere ar putea duce la complicații ulterioare.

Cu siguranță, ne dorim să colaborăm cu furnizori cinstiți și de încredere.

Comunică-ți clar așteptările și fă pașii necesari pentru a construi relații solide în afaceri.

Statisticile privind alegerea furnizorilor pot varia în funcție de sectorul și domeniul de activitate, dar există câteva tendințe și date generale relevante:

 1. Importanța Reputației și Credibilității: Conform unor studii, peste 90% dintre consumatori și companii iau în considerare reputația furnizorului atunci când fac achiziții. Recomandările de la alți clienți și recenziile online au un impact semnificativ în luarea deciziilor.
 2. Prețurile Competitive și Calitatea: Prețul este un factor important, dar nu singurul în alegerea furnizorului. Într-un sondaj, aproximativ 80% dintre respondenți au indicat că prețul este un factor cheie, dar și calitatea, serviciul și termenii de plată sunt la fel de relevante.
 3. Transparența și Comunicarea: Furnizorii care oferă transparență în ceea ce privește procesul lor de producție, politica de garanție și politicile de returnare sunt percepuți ca mai încrezători. Comunicarea clară și eficientă este esențială pentru a stabili și menține relații de afaceri de succes.
 4. Diversitatea și Durabilitatea Lanțului de Aprovizionare: În contextul globalizării, mai mulți factori, precum riscul de întârziere a livrărilor sau instabilitatea politică în anumite regiuni, au determinat companiile să acorde o atenție sporită diversificării și securității lanțului lor de aprovizionare.
 5. Tendințele în Digitalizare: Tot mai multe companii adoptă soluții digitale pentru gestionarea relațiilor cu furnizorii. Platformele de e-procurement și alte instrumente digitale facilitează procesele de achiziții, urmărirea performanței furnizorilor și colaborarea eficientă.

Cineva spunea la un moment dat:

„Dacă vrei să ai succes în negociere, aliniază-te cu unghiul de vedere al partenerului și apoi direcționează-l astfel încât să vadă punctul tău de vedere.”

Dacă ai găsit aceste sfaturi utile, te rog să distribui acest articol pentru a inspira cât mai mulți oameni!

Cu deosebit respect, Sebastian BALALasa un Comentariu