Cum să-ţi creşti productivitatea prin comunicare activă

Ai avut ocazia să te gândeşti la importanţa pe care o are echipa ta de lucru pentru afacerea ta, pentru organizaţia ta?

   Se spune că în mediul antreprenorial, resursa umană este una dintre cele mai importante pe care le folosim în companie pentru a avea rezultate. A putea conta pe o echipă coezivă şi motivată este cea mai importantă şi cea mai mare resursă pentru un antreprenor. Chiar dacă tehnologia vine din urmă şi încep să dispară uşor multe dintre categoriile de joburi, munca resursei umane, raţionamentul şi discernământul uman nu va putea fi niciodată înlocuit. 

   În această perioadă susţin o serie de interviuri de evaluare a personalului la o firmă de producţie şi printre temele pe care le abordez cu fiecare individ se regăseşte partea de motivaţie.

M-am aşteptat ca partea cea mai importantă din motivaţia unui salariat să fie chiar….salariul.

După ce am discutat cu aproape jumătate din tot personalul am avut totuşi o surpriză.

   Salariul reprezintă o componentă importantă în motivaţia salariatului dar am observat că altceva predomină foarte mult. Partea umană este cea care predomină care se manifestă prin comunicare. 

   Resursa umană înseamnă oameni, înseamnă sentimente, înseamnă nevoie de a relaţiona, de a fi apreciat, de a evolua.

Unii angajatori greşesc prin faptul că mai adăugă un procent de mărire a salariului şi consideră rezolvată partea de motivaţie a echipei.

Or, lucrurile nu stau chiar aşa.

   Pentru a face acest lucru, trebuie să vorbeşti frecvent cu fiecare angajat şi să pui întrebări despre cum merg lucrurile. Fă-ţi timp pentru a-ţi cunoaşte angajaţii la nivel personal – ai putea lua 10 minute din timpul tău pentru a cunoaşte fiecare persoană din echipă la nivel personal. Nu te interesa doar despre obiectivele carierei, ci află ce îi motivează în afara muncii.

Am întrebat un salariat: Cum ar fi ca managerul firmei să vină să stea cu voi în secţie 10 minute pe zi în care doar să vă bage în seamă şi să discute cu voi!

Mi-a răspuns: Cred că gradul de productivitate ar creşte cu minim 20%.

   Tu realizezi ce citeşti aici??!?! 10 minute investite zilnic cu echipa şi productivitatea să crească cu 20%!!!

Doar pentru faptul că managerul firmei are grijă de partea umană a echipei, este atent la leadership. 

Doar pentru faptul că managerul firmei COMUNICĂ!!! Şi nu comunică oricum. Comunică activ, interesat şi îi pasă de “ce mai face” echipa lui.

   Tocmai din acest motiv este esenţial ca angajaţii să se simtă încurajaţi şi inspiraţi zilnic. Pentru a obţine rezultate excelente, trebuie să te concentrezi asupra bunăstării angajaţilor tăi şi să îi faci să se simtă mândri că lucrează pentru compania ta. Pentru că suntem oameni şi pentru că este important pentru noi să vedem că altora le pasă de cum suntem! Lucrul într-un climat pozitiv şi stimulator îi împinge pe oameni să continue să se îmbunătăţească şi să lupte pentru o etică a muncii

   Dacă până acum ai considerat că e greu să lucrezi cu oamenii, să îi motivezi să fie performanţi, şi să îţi aducă rezultate, tocmai ţi-am arătat că un aspect mărunt poate să facă diferenţa. Uneori ne complicăm atât de mult şi nu ne dăm seama sau nu observăm soluţiile mărunte cu efect performant. Cel mai bun mod de a motiva angajaţii este să înţelegi ce le permite să îşi alinieze obiectivele personale şi profesionale cu rolul lor în compania ta în cel mai bun mod posibil.

Te îndemn dragă antreprenorule, după ce citeşti acest articol, să îţi întrebi echipa: Ce mai faci, cum te simţi?

   Întreabă azi, întreabă mâine şi analizează rezultatele!

O cifră pe care nu o cunoşti nu o poţi schimba, ÎN BINE!! – O echipă pe care nu o cunoşti, nu va evolua, TOT ÎN BINE!!

   Cu drag, Mihai contabilul de la www.Start4Business.ro care își dorește oameni motivați în echipa lui cât și a ta.

P.S. Lucrul cu oamenii este o atitudine pe care fiecare lider trebuie să o aibă, pe care fiecare antreprenor trebuie să o simtă. Nu este uşor, nu este dificil, este pur şi simplu esenţial pentru existenţa şi succesul afacerii dvs.