Decizia de a renunța la control în afacere

Ai sărit vreodată cu parașuta? Dacă nu ai sărit, hai să facem un exercițiu de imaginație. Că vei sări cu parașuta de la 10.000 metri înălțime.

E greu de imaginat cam ce ai simțit în acel moment, dar hai să intuim. Din momentul în care te desprinzi de avion (chiar și înainte), vei simți şi vei avea o mulțime de gânduri negative. Printre care: dacă nu se deschide paraşuta, dacă nu vei supravieţui, dacă va durea la aterizare, etc.

Ce înseamnă asta? Pierderea controlului!! În acele nu mai poţi face nimic decât să urmezi paşii aşa cum ai fost instruit.

În rest, nu mai poţi face nimic altceva în caz că ceva nu funcţionează. Pierderea absolută a controlului. 

Dar hai să vedem şi partea pozitivă. Concomitent cu cele de mai sus, te simţi liber, zborî. Exact ca o pasăre liberă în zbor. E o senzaţie atât de frumoasă să te simţi deasupra lumii. 

Dar cum se aplică asta în afacere?

Păi cam aceleaşi lucruri le simţi atunci când te desprinzi de afacerea ta care a ajuns la un anumit nivel de funcţionare autonomă ca un proces complex.

Discutăm într-o şedinţă de consultanţă cu un client şi îmi spunea că îşi doreşte de la afacerea lui să obţină libertate. Dar în acelaşi timp are reţineri în a delega şi a renunţa la controlul afacerii.

Nu e ca săritul cu paraşuta acest exemplu? Simţi în acelaşi timp şi libertatea dar înfrunţi şi frica de a nu deţine controlul.

Doar că, atunci când sari cu paraşutaz, frica o înfrunţi şi nu fugi de ea. După ce aterizezi vei fi o persoană diferită. Vei realiza că e bine să nu deţii controlul, uneori.

Aşa trebuie să facem şi în afaceri. Una din motivaţiile unei afaceri este să ne obţinem libertatea, acele dividende de timp, timp pe care l-am investit pentru a construi acea afacere. 

Dar pe măsură ce avansăm cu afacerea noastră, parcă mai mult investim timp decât să avem libertate, în timp ce ar trebui să fie invers, nu?

Rolul tău ca antreprenor este să pui resursele potrivite la locul potrivit să lucreze pt afacerea ta.

Iar una dintre aceste resurse este resursa umană. Frica de a pierde controlul este că ne e frică că nimeni nu va face mai bine decât noi. Total greşit. Treaba ta este să angajezi oamenii mai buni decât tine pe pilonii cheie ai afacerii tale şi lucrurile vor funcţiona.

Sistematizează şi construieşte în procedure afacerea ta şi astfel, nevoia de control va tinde spre zero.

Şi în acest fel vei tinde către libertate.

În acest sens, îţi recomand: radiografia activităţii tale în firmă, lista cu sarcini, taskuri şi o listă a acelora pe care le poţi delega în scurt timp şi pe termen lung.

În acest fel vei începe un salt cu paraşuta de la 50 000 metri. Saltul va dura mai mult, şi libertatea o vei simţi progresiv. Dar la aterizare vei fi premiat cu dividende consistente.

Inspiraţie, Mihai M.

”O cifră pe care nu o cunoşti, nu o poţi schimba, ÎN BINE. 

O activitate  pe care nu ţi-o analizezi, nu vei şti cum să o schimbi, ÎN BINE!”Lasa un Comentariu