Formula încrederi în echipă

Salutare, aici Sebastian Bala, Trainer şi Antreprenor.

Prin acest articol îmi doresc atât pentru mine cât şi pentru tine, cititorule, să ne ajutăm în dezvoltarea abilităţilor de leadership şi relaţionare.

Anul acesta mi-am propus să-mi dezvolt abilitatea de leadership şi cele conexe cu acest domeniu şi am început prin a învăţa de la oamenii care deja fac asta la cel mai înalt nivel, iar eu să pun în practică în proiectele în care sunt deja implicat.

   Formula încrederii în echipă este un articol educativ dezvoltat din inspiraţia mentorului John Maxwell. Informaţia îmi parvine din studii şi dezvoltare şi nu neapărat din practică. Deci recomandarea mea este să pui în practică şi să testezi ce funcţionează la tine.

Această formulă a încrederii în echipă este formată din 5 elemente.

Caracter + Competenţe + Angajament + Consecvenţă + Unitate = Încredere în echipă

Haideţi să luăm fiecare din cele 5 elemente şi să le dezvoltăm separat pentru a le înţelege.

 1. Caracter

Caracterul bun, bazat pe integritate creează încredere în echipă. Fără încredere nu există de fapt echipă. Ce înseamnă acest caracter în considerentul de echipă?

 • câştigam şi pierdem împreună
 • suntem responsabili
 • nu avem secrete, nu vorbim neclar
 • nu bârfim, nu criticăm, ci ne dăm feedback când e cazul
 • ne onorăm promisiunile
 • ne păstrăm calmul, ne stăpânim
 • ne dezvoltăm continuu
 • avem în vedere scopul şi interesul comun înaintea interesului personal excesiv
 • nu avem scuze pentru a eşua
 • nu tolerăm egoismul
 1. Competenţe

Aici ne referim la competenţele fiecărui membru în parte în raport cu poziţia pe care o ocupă. Ne dorim astfel oameni care îşi dezvoltă competenţele, sunt orientaţi către rezultate şi sunt dispuşi să facă ceea ce este nevoie pentru a duce la bun sfârşit scopul echipei.

Când vorbim despre leadership ne gândim la competenţe precum: comunicarea, persuasiunea, stabilirea obiectivelor, organizarea resurselor, negocierea, rezolvarea problemelor şi altele specifice leader-ului.

 1. Angajamentul (Dedicarea)

Ne referim la angajament sau dedicarea faţă de echipă şi de scopul comun. Este de dorit ca membrii echipei să-şi asume integral misiunea şi să fie dispuşi să meargă până la capăt.

Avem câteva tipuri de angajament. Vezi în care zonă se află oamenii tăi:

 • Periculos: trădează echipa, face rău oamenilor.
 • Dezertor: nu vrea să facă nimic, este leneş.
 • Slab: oamenii au nevoie de a fi împinşi de la spate.
 • Obişnuit: face treabă din sentimentul datoriei.
 • Absolvent: are pasiune şi entuziasm, îşi face treaba bine, nu e încă pregătit să fie leader.
 • Automotivat: se integrează în echipă şi cultura organizaţiei, are iniţiativă şi e productiv.
 • Leader asumat: este dedicat scopului, are imagine de ansamblu, îi pasă de oameni, e dispus să facă orice e nevoie pentru scopul echipei.

În cazul în care oamenii tăi nu sunt 100% angajaţi în acţiunea şi scopul echipei o întrebare simplă şi bună este:

Cum pot eu ca leader autentic să influenţez dorinţa şi angajamentul oamenilor mei faţă de scop? 

 1. Consecvenţa

Ce înţeleg eu prin consecvenţă este faptul că oamenii sunt dispuşi să facă zi de zi ceea ce e nevoie să facă. Tu să poţi conta pe oameni şi oamenii să poată conta pe leader că este acolo zi de zi, echipa să poată conta pe membrii săi că vor fi acolo şi nu sunt dezertori.

În unele dintre proiectele mele introduc încă de la început o regulă care spune aşa: ne asumăm 100% acest proiect că vom fi disponibil pentru el, putem lipsi din două considerente:

 1. cazuri de sănătate, boală
 2. avem concediu, odihnă.

Consecvenţă creează predictibilitate şi încredere. Putem greşi şi învăţa, ne putem dezvolta dar nu putem lipsi când echipa are nevoie de noi.

Oamenii trebuie să-şi asume scopul şi rolul în echipă altfel nu vei face decât să „fugi” după ei să fie prezenţi pentru a-şi face treaba, ceea ce destabilizează şi ceilalţi membrii asumaţi.

 1. Coeziunea

În contextul de echipă coeziunea este abilitatea membrilor nu doar de a funcţiona împreună ci de a o face la cel mai înalt grad în cele mai ciudate circumstanţe.

Înseamnă a ne completa reciproc acolo unde este nevoie şi a ne înălţa reciproc acolo unde avem talent cu scopul de a atinge cele mai înalte performanţe.

Atunci când situaţiile sunt dificile, când apar conflictele inerente, ne putem da seama cât de coezivă este echipa sau nu.

Din experienţă îţi spun că am avut echipă fantastică, proiect super antrenant, mentor de milioane şi datorită faptului că echipa nu a fost coezivă, nu a fost congruentă în anumite situaţii delicate, am ratat, şi nu pentru că nu se putea ci pentru că nu s-a creeat această coeziune.

Rugămintea mea la tine este să nu fi prea aspru cu cei din jur sau cu oamenii tăi în cazul în care conduci o echipă, ci doar să iei fiecare element în parte şi să vezi cum îl poţi antrena, fructifica şi dezvolta în organizaţia ta.

De asemeni te invităm în cadrul trainingului Lider Inspirational pentru a-ți dezvolta pas cu pas abilitățile de leader. https://www.start4business.ro/lider-inspirational/

Inspiră prin lumină astfel încât ceilalţi să vadă mai bine drumul!

Cu respect, Sebastian BalaLasa un Comentariu