Obiceiurile constructive ne modeleaza succesul si destinul

Importanța obiceiurilor în calitatea vieții noastre și în construirea caracterului nostru

În lumea plină de provocări și oportunități în care trăim, obiceiurile noastre devin piatra de temelie a destinului nostru.

In articolul care urmeaza vom explora rolul esențial pe care îl joacă obiceiurile în definirea calității vieții și în construirea caracterului nostru.

Vom analiza câte obiceiuri ar trebui să instalăm odată, din perspectiva autorului, care recomandă cu înțelepciune două obiceiuri lunar sau micro-obiceiuri.

Descoperim importanța stabilirii obiceiurilor și modul în care acestea pot să modeleze destinul nostru viitor. În plus, explorăm procesul de formare a unui nou obicei, identificându-le pe cele nocive și învățând cum să le înlocuim cu obiceiuri pozitive.

Așadar, ne aventurăm în lumea complexă a obiceiurilor, conștienți că suma lor reprezintă calea către destinul nostru.

Câte obiceiuri ar trebui instalate odată?

Din perspectiva mea, recomand instalarea a două obiceiuri pe lună (sau micro-obiceiuri), precum mese la ore fixe, 30 de minute de exerciții sau o oră de lectură zilnică. Am încercat să implementez și patru obiceiuri pe lună; deși este posibil, reprezintă o provocare datorită necesității unei mari cantități de energie, concentrare, disciplină și timp. Nu este imposibil; decizia îți aparține, în final.

Importanța stabilirii obiceiurilor

Este mai important să instalezi un obicei decât să realizezi o acțiune de moment care te duce la un obiectiv și apoi gata. Acest lucru se datorează faptului că obiceiul, odată instalat, va necesita o cantitate mai mică de energie pentru a atinge același rezultat.

Stimulul/impulsul declanșează o reacție, care duce la acțiune, iar aceasta, repetată, formează un obicei. Suma obiceiurilor reprezintă în viitor destinul nostru.

Cum se formează un nou obicei?

Stimulii exteriori declanșează în interior un impuls, care, la rândul său, determină o acțiune prin reacția de evitare sau plăcere. Acțiunile repetate devin obiceiurile noastre în domenii precum banii sau alte aspecte importante ale vieții noastre.

Suma tuturor obiceiurilor financiare conduce la ceea ce numim, în cultură, soartă sau destin. Personal, îmi place să-l numesc destin financiar, pe care, după cum deja îți dai seama, îl poți influența semnificativ.

Identificarea unui obicei nociv ar trebui să te determine să întrerupi vechiul obicei și să instalezi unul pozitiv. Acest lucru se realizează în special prin stăpânirea de sine sau printr-un act de conștiență și voință selectivă, care depinde în mare parte de tine. Oamenii de performanță își folosesc energia, timpul și disciplina pentru a instala obiceiuri și a atinge nivelul de măiestrie. Un obicei, odată instalat, poate fi folosit și în alte circumstanțe, în timp ce o explozie de moment poate fi conjuncturală și, prin urmare, nu rezistă.

Creierul alege calea minimei rezistențe, adică cea mai des folosită, cea învățată și întărită în noi, pentru a economisi energie. Creierul are această proprietate de a conserva resursele.

„Un sportiv de performanță știe că setarea corectă a obiectivului implică setarea corectă a setului de obiceiuri și invers.”

Tipuri de Obiceiuri

Există patru tipuri de obiceiuri pe care ar trebui să le luăm în considerare:

  1. Obiceiuri bune de păstrat – acele obiceiuri deja instalate.
  2. Obiceiuri bune de avut – acele obiceiuri pe care ni le dorim și pe care urmează să le instalăm.
  3. Obiceiuri nefolositoare – nu neapărat rele, dar nu ne ajută prea mult, mai degrabă ne consumă decât ne îmbunătățesc, renunțăm la ele în timp.
  4. Obiceiuri nocive – acele obiceiuri la care trebuie să renunțăm imediat.

*Sesizez importanța folosirii resurselor atât pentru practicarea unui obicei bun, cât și pentru unul nociv.

Există obiceiuri în toate domeniile vieții noastre, de la cele financiare și ale carierei până la cele legate de sănătate, cum ar fi modul în care mâncăm, dormim sau conducem o mașină. Inclusiv productivitatea, stabilirea de obiective și organizarea sunt obiceiuri. O mare parte dintre aceste obiceiuri funcționează pe pilot automat, uneori fără ca noi să fim conștienți de ele.

După cum am menționat în articolul anterior, perioada de instalare a unui obicei, din punctul meu de vedere, este de 30 de zile, poate ajunge până la 6 luni sau chiar ani, în funcție de nivelul la care dorim să-l ducem. Tot acest timp necesită resurse și disciplină, însă ulterior obiceiurile bune ne vor stăpâni și ne vor conduce pe pilot automat către succes și realizarea obiectivelor.

Sincer, consider că primii ani în orice domeniu în care dorim să avem succes constau în a descoperi și implementa setul mental și suma de obiceiuri necesare.

Exemple de Obiceiuri SMARTAgenda:

În produsul SMARTAgenda găsiți 24 de exemple de obiceiuri. La pagina 20, veți găsi câteva obiceiuri care se instalează pe termen lung, iar la începutul fiecărei luni aveți la dispoziție 4 exemple de obiceiuri productive pe care le puteți instala.

Avem obiceiuri zilnice, dar și obiceiuri la nivel de o lună sau chiar de un an. Popular vorbind, unele dintre acestea le numim tradiții

  • „Deschide email-ul și corespondența în secvențe delimitate de timp între 15 și 30 minute.”
  • „Citește o oră pe zi în domeniul tău de interes, cărti care îți dezvoltă abilitățile”.
  • „Alocă 30 minute la final de lună și fă-ți bugetul de bani pentru luna ce urmează.”
  • „Fă zilnic exerciții fizice timp de 30 minute.”
  • „Alocă in fiecare seară 15 minute pentru planificarea zilei următoare.”

Descarca de aici PDF-ul cu cele 24 de Obiceiuri SMARTAgenda.

Instalează-ți Obiceiuri productive.

La începutul fiecărei luni, ai un model complet în 11 pași prin care îți poți instala obiceiuri productive.

În fiecare lună, instalezi între doua și maxim patru micro-obiceiuri astfel încât la sfârșit de an vei avea aprox 24 astfel de obiceiuri, ceea ce este cu adevărat un proces considerabil.

Poți descărca de aici Model de Instalare Obiceiuri în 10 pași.

Te asteptam în comunitatea dedicată antreprenorilor și performerilor unde vei avea acces la toate produsele, materialele și trainingurile înregistrate, cât și la o comunitate de dezvoltare accelerată.

Grupul Antreprenorilor Performanti



Lasa un Comentariu