Previziunea bugetului de venituri si cheltuieli – puterea procentelor mici

Previziunea bugetului de venituri si cheltuieli – puterea procentelor mici

Un articol interesant scris de un expert contabil inspirat! Previziunea bugetului de venituri si cheltuieli – puterea procentelor mic

Știai că atunci cănd navighezi pe mare o diferență de un grad poate însemna mii de kilometri?
Poate te întrebi cum așa!?

   Dacă înclini cârma cu un grad, pe o distanța mică nu se face diferența, dar imaginează-ți ce înseamnă o înclinația cârmei cu un grad pe o distanță de 5000 de kilometri ??!! 😱
Imaginează-ți că ar trebui să ajungi în Portugalia și de fapt cu o diferență de căteva grade vei ajunge într-un port din Franța.

Ok, dar ce legatură are asta cu business-ul și previziunea financiară? Hai să vedem.

    Atunci când dorim să facem previziunea bugetului pe un an, putem să începem prin a o face referindu-ne la cifrele pe care le-am avut in anul anterior. De regulă se face media lunară a fiecărui element de buget, a veniturilor, a costurilor, etc

  Luănd în calcul cifrele anului precedent, previziunea se poate face prin creștere procentuală a elementelor de cost.
Cam așa am facut în ultimul timp la un client care are cheltuieli fixe și multe variabile în buget. Am crescut totalul veniturilor cu 14 % în timp ce creșterea totală a cheltuielilor a fost de aproximativ 12%, însă în tot acest timp au fost și cheltuieli fixe care au rămas la fel.

Ghici ce a influențat profitul la final de an ??!!
Profitul a crescut pe baza acestor previziuni procentuale cu 67%. Am verificat de vreo 3 ori dacă nu ne-a scăpat ceva urmând ca în final să ne dăm seama și ca această creștere e reală. Asta este puterea cifrelor.

Hai să vedem căteva simulări:

Mărim cifra de afaceri de la 120.000 euro cu un procent de 14% la 136 800 euro. Mărim cheltuielile de la 80.000 euro cu 11% și obținem 88.800 euro. Astfel profitul se va mări de la 40.000 la 48.000 adică cu 20%.

Ințelegi ce am făcut?

   De obicei, când vorbim despre stabilirea de obiective, antreprenorii își doresc creșteri ale cifrelor de afaceri foarte mari, chiar imense de la un an la altul. Asta este oarecum normal, dar cu ce ne ajută cresterea cifrei de afaceri în timp ce profitul râmane constant?

Pe investitori, instituțiile bancare sau pe cine ajută?

Iată că și cu niste creșteri relativ mici dar SMART poți impacta o creștere semnificativă a profitului și respectiv a afacerii. 
Astfel, folosind analogia de mai sus cu navigarea pe mare, nu e nevoie să faci eforturi atăt de mari, de a ”roti cârma” pentru ca impactul să fie atăt de major în afacerea ta și să ai acele cifre pe care ți le dorești.

Rotește cârma dar fa-o SMART! Căteva procente și aplicate inteligent, iar finalul anului previzionat va arăta mult mai bine cu eforturi ceva mai mici.

 Cum spune un mentor de al meu, este foarte important ca atunci când setăm obiectivele firmei să le setăm SMART dar să avem și ceva HEART.
Un obiectiv de 1 milion de euro pentru finele anului poate fi SMART însă cu ce ne ajută cu adevărat atingerea lui? Vine și din HEART?

   Îmi doresc pentru tine ceea ce îmi doresc și pentru mine și anume: să facem afaceri cu semnificație, cu pasiune și din dorința de a ajuta cât mai mulți oameni. Hai să impactîm pozitiv lumea în care trăim și să o facem mai profitabilă dar și mai frumoasă.

   Un articol scris de un Expert Contabil îndrăgostit de munca lui, de viată și cuprins de dorința de a ajuta cât mai mulți antreprenori să aibe claritate în cifrele lor.

Inspiratie, Mihai Maierean, 

O cifră (rotire de cârmă) pe care nu o cunoști nu o poți
schimba (nu o poți controla), în bine!!

Lasa un Comentariu